BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

Jedna vrsta ovog začina (bez bez kojeg ne možemo) poboljšat će rast i otpornost vaših biljaka

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi pomoćnici u vrtu mogu se pronaći u našim kuhinjskim ormarićima. Korištenje Epsom soli za biljke, na primjer, ima dugu tradiciju. Korištenje Epsom soli odnosno gorke soli kao gnojiva za biljke može poboljšati cvjetanje cvijeća i pojačati zelenu boju biljke. Čak može pomoći biljkama da postanu grmolikije. Epsom sol za vrtnu upotrebu daje određene hranjive tvari, ali neki vrtlari tvrde da ima i druge osobine, prenosi Gardening Know How.

Epsom sol je prirodna mineralna sol koja sadrži magnezijev sulfat (magnezij i sumpor) i kisik. Vrlo je topiv u vodi i brzo otpušta magnezij i sumpor, dva ključna elementa za dobar rast biljaka. Iako može biti korisno primijeniti Epsom sol u biljno tlo, njezina brza topljivost znači da će brzo proći kroz korijenje, vjerojatno zaobilazeći sposobnost biljke da apsorbira hranjive tvari.

Prema tekst na portalu GKH magnezij i sumpor u Epsom soli samo su sekundarne hranjive tvari za zdravlje biljaka i nisu potrebne u istim količinama kao dušik, fosfor i kalij za razvoj. Formula sa sporim otpuštanjem koja sadrži sve ove mikro-hranjive tvari dala bi biljkama sveukupno bolju ravnotežu hranjivih tvari i minerala. Međutim, zbog svojih svojstava magnezija, Epsom sol podržava isporuku ovih drugih potrebnih hranjivih tvari do korijena biljaka, a također im pomaže u stvaranju klorofila, koji je vitalan za fotosintezu. Vrijedno je znati da se ioni magnezija i kalcija natječu za apsorpciju biljke. Što je više magnezija u tlu, manje se kalcija uvlači u biljku.

Biljke kojima je potrebno dodatno povećanje magnezija mogu donekle imati koristi od Epsom soli. To može uključivati ruže, rajčice i paprike, a posebno biljke koje rastu u posudama. Ako vaše tlo postane osiromašeno magnezijem, dodavanje Epsom soli će vam pomoći, a budući da predstavlja malu opasnost od prekomjerne upotrebe poput većine komercijalnih gnojiva, možete ga sigurno koristiti na gotovo svim vrtnim biljkama. Druge tvrdnje su da Epsom sol pospješuje klijavost i rast sjemena, smanjuje štetnike i povećava proizvodnju cvjetova i klorofila. Nema dokaza da soli povećavaju klijavost. Rast biljaka potiče odgovarajuća količina makro i mikro hranjiva.

Što se tiče smanjenja štetočina, ne postoje znanstvene studije koje preporučuju ovaj pristup u odnosu na druge. Biljke za koje se čini da imaju više cvjetova i zelenije lišće zbog primjene Epsom soli mogu biti zdravije jer su bile na mjestu bez magnezija, tvrde na portalu GKH.

Također se napominje da he upotreba Epsom soli povezana s bolestima korijena šećerne trske i povećanjem gorke koštice jabuke, što čini jabuke neukusnima.

Gardening Know How portal preporučuje da je najbolje 2 žlice (30 mL) soli otopiti 3,8 L vode i koristiti samo jednom ili dva puta mjesečno. Može se primijeniti kao folijarno prskanje ili dodati izravno u korijenje. Kao sprej, nanesite ujutro ili navečer. Kao sredstvo za natapanje, spriječite toksičnost korištenjem mješavine samo ako ispitivanje tla pokaže nedostatak magnezija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:31